Медики Кам’янського попереджають про небезпеку “молодших братів” горілки

Неділя, 03/07/2022 - 16:17 30

Фахівці Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту підготували корисну інформацію для тих, хто вживає слабоалкогольні напої.

Вже давно зрозуміло, що вживання міцних напоїв, таких як горілка, коньяк чи віскі  небезпечно для здоров’я. На пляшках із міцними спиртними напоями навіть виробники регулярно попереджають нас, що вживати їх продукцію у великій кількості — вкрай шкідливо для здоров’я. А на слабоалкогольних напоях таких позначок немає. Виходить, вони абсолютно нешкідливі? Пийте хто хоче і скільки хоче? Що може бути поганого від одієї чи двох пляшечок улюбленого напою?

У ЧОМУ Ж ПОЛЯГАЄ ПАСТКА І НАСКІЛЬКИ ВЕЛИКА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ КРИЄТЬСЯ САМЕ У СЛАБОАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЯХ? 

Виховані на солодкій газованій воді діти, підростаючи, легко переходять на схожі на смак слабоалкогольні напої яскраво – жовтих або кислотно – синіх відтінків. Не жартома стривожені медичні працівники навіть заговорили про нове явище – підлітковий алкоголізм.

Слабоалкогольні напої – продукт прогресу хімічної промисловості та повністю ненатуральні. Їх склад просто шокує. Для створення сліпучо-яскравих кольорів виробники слабоалкогольних напоїв використовують штучні барвники, якість яких ніхто не контролює. А при  порушенні правил транспортування, вони стають ще небезпечнішими: під впливом спеки та сонячних променів барвник розкладається, а у напої утворюється канцерогенний бензол, який викликає захворювання крові та лімфатичної системи.

Не варто тішити себе ілюзіями, що у пляшках із слабоалкогольними напоями якісний алкоголь. Вони фактично не містять жодного з компонентів, вказаних на етикетках. По суті слабоалкогольні коктейлі – це алкоголь невідомого походження з додаванням цукру, ароматизаторів, модифікаторів смаку, барвників та вуглекислого газу. “Завдяки” штучним добавкам алкоголь довше і важче виводиться з організму.

Наркологи називають ром-колу, джин – тонік та інші слабоалкогольні напої молодшими братами горілки. Для молоді та підлітків – це «Зелена вулиця» до алкоголізації. Такі спиртні напої містять алкоголь (5-6%), який і «б’є» по органах та клітинах. Він затримується в основному в тканинах з високим вмістом жиру – головному мозку, крові та печінці.

Дія алкоголю посилюється при вживанні слабких алкогольних напоїв великими дозами. Такі напої п’ються дуже легко, а в результаті виявляється випито  як «літр горілки». Дівчина чи юнак, який дорогою перекидає баночку пива чи слабоалкогольного напою – випиває не менше чверті склянки горілки!

ШВИДКЕ ЗВИКАННЯ 

У молодих людей з’являється звичка вживати велику кількість алкогольного напою в короткий проміжок часу, вживати алкоголь регулярно і в певний час.  Слабкі градуси можуть не відчуватися, але організм при систематичному вживанні до них звикає, а особливо сприйнятливий підростаючий організм. Щоб стати алкоголіком, молодому організму достатньо на протязі  року регулярно вживати  невеликі доз спиртного. Серед тих, хто пристрастився до слабоалкогольних напоїв велика кількість дівчат. Адже, як відомо, жіночий алкоголізм формується швидше, і вилікувати його важче.    

Особливість сучасних слабоалкогольних та енергетичних напоїв у тому, що всі вони газовані. Всмоктування хімікатів та алкоголю починається буквально у роті, у кров різні речовини потрапляють навіть швидше, ніж у шлунок.

Жертви «нешкідливих» напоїв часто потрапляють не лише у наркологічний диспансер, а й у лікарню швидкої медичної допомоги, де їх після отруєння доводиться відновлювати токсикологам.

Малий вміст алкоголю сприяє залученню до вживання міцніших спиртних напоїв. І це не дивно.  Випив баночку – і настрій покращився і «повний сил для будь-яких справ». Проте організм звикає і вимагає   дозу гарненько збільшити. В організм заливається ще одна пляшечка, тим більше, що смак не набридає. Щоразу доза зростає. Це призводить до того, що деякі підлітки переходять на більш серйозні напої, а іноді навіть на наркотики.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ 

Якщо Ви помітили, що вживання алкогольних напоїв починає домінувати у вашому житті чи у житті  близької вам людини — звертайтесь    за допомогою та консультацією  до лікарів – наркологів КНП КМР «Кам’янська міська лікарня№1» за адресою: вул. Коваленка, 1, моб. тел.: 098-177-97-75.  

 

За матеріалами Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту

 

Підготував до публікації Ігор Кузьминський
 

Теґи: алкогольМЕДИЦИНАМіський медичний центр здоров’я та медицини спортуслабоалкогольные напитки

Читайте головні новини nashreporter.com у соціальних мережах FacebookTelegram