Обстеження у сімейного лікаря. Що можна пройти безоплатно?

Четвер, 04/05/2023 - 11:45 44

Кожен пацієнт, який підписав декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), має право отримати визначений перелік лабораторних та діагностичних досліджень. 

Внутрішньо переміщені особи мають ті самі права, що й інші громадяни України. Тож, якщо людина звертається по медичну допомогу, їй не можуть відмовити через відсутність декларації, нагадують у Міністерстві охорони здоров’я. 

ВПО все-таки варто обрати сімейного лікаря, до якого вони постійно звертатимуться у разі потреби, та переукласти з ним декларацію. Це покращить доступ до медпослуг: наприклад, дозволить оперативніше отримувати рецепти за програмою «Доступні ліки», зазначають у МОЗ. 

Безпосередньо на прийомі лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг на певні захворювання та зробити швидкі тести на інфекційні захворювання. 

Безоплатно можна пройти:

  • інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), вимірювання гостроти зору, слуху; отримати направлення для консультації з лікарем-спеціалістом;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Крім того, пакет включає такі аналізи, як: загальний аналіз крові, сечі; аналіз рівня холестерину та глюкози в крові.

За інформацією МОЗ, для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення та направляє пацієнта до лабораторії. 

Такі витратні матеріали, як пробірка для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртова серветка/вата/спирт тощо пацієнт НЕ МАЄ сплачувати додатково. Адже усі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України, наголошують у Міністерстві. 

За необхідності лікар ПМД може направити пацієнта на інші аналізи або до лікаря іншої спеціалізації. 

Джерело: МОЗ

Читайте також: Програма «Доступні ліки»: як і де можна отримати безкоштовні препарати у Кам’янському

Теґи: каменское новости сегодняМОЗнаше здоров'янаше здоровьесемейный врач каменскоесімейний лікар кам'янське

Читайте головні новини nashreporter.com у соціальних мережах FacebookTelegram