Медики Кам’янського інформують: що треба знати про меланому

Понеділок, 08/05/2023 - 17:39 40

Редакція має в розпорядженні інформацію Кам’янського міського медичного центру здоров’я та медицини спорту. Публікуємо текст без змін:

“Травень – місяць обізнаності про меланому (8 травня – Всесвітній день меланоми).

Головна його мета: привернути увагу до ранньої діагностики та профілактики меланоми – одного з найнебезпечніших видів раку, що розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи.

Меланома це злоякісна пухлина, яка є однією з самих агресивних форм злоякісних новоутворень у людини, що характеризується швидким ростом та високою схильністю до утворення метастазів, все частіше зустрічається у пацієнтів в будь-якому віці. Захворювання розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Локалізується переважно в шкірі, значно рідше в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. 

У нашому місті у 2022 році взято на облік 17 чоловік (2021 рік  17 чол.) із захворюванням на меланому, на профілактичних оглядах виявлено 47,1% (2021рік – 29,4%), за 3 місяці 2023 року нових випадків захворювання на меланому не зареєстровано( за перші 3 міс. 2022 року взято на облік 2 чол.). Всього на обліку в онкодиспансерному відділенні КНП КМР «Міська лікарня №9» знаходиться 218 чоловік з цим захворюванням.

З огляду на високу злоякісність меланоми профілактичні заходи  мають величезне практичне значення. Причиною виникнення  у 80% є ураження шкіри внаслідок дії надмірних доз ультрафіолетового випромінювання. Найкращий захист від сонця – тінь. Необхідно пам’ятати про шкоду безконтрольної засмаги не тільки на курортах, а й на дачних ділянках. Солярій  також збільшує  ризик розвитку новоутворень.

Дуже велику роль в переродженні в злоякісність родимки має її травмування, яке супроводжується плином крові, розвитком запального процесу, інсоляцією. Травмі піддаються невуси, які розташовуються в місцях регулярного травмування. До таких місць відносяться: шкірні покриви голови, стопи, поперекова зона, коміркова зона і т. д. В якості профілактики також рекомендується видалити всі пігментні плями з ознаками малігнізації. Не можна перев’язувати родимки і будь-які новоутворення нитками, зрізати лезом, ножицями, заклеювати лейкопластиром тощо.

Даному виду онкології притаманний стрімкий розвиток, а на пізніх стадіях – ураження внутрішніх органів. Прогноз для хворих з меланомою дуже важкий, але не є вироком для хворого. На сучасному етапі розвитку клінічної онкології є всі можливості ефективно боротися із цією недугою. Меланома виліковна, якщо діагноз встановлено вчасно.   

Рекомендується хоча б раз на рік проходити загальний медичний огляд. Ефективним методом раннього виявлення також  є самодіагностика. Для цього лікарі пропонують регулярно обстежувати шкіряні покриви за допомогою методу АКОРД, звертаючи увагу на певні зміни.

На що потрібно звернути увагу?

А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід звернутися до лікаря.

К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті кордони, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.

О – окрас: родимка повністю чи частково змінила забарвлення – вам до лікаря. Терміново.

Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир чи вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі. Так не повинно бути, зверніться до лікаря.

Д – динаміка: будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки (сухість, поява кірочок, кровоточивість, випадіння волосся тощо) мають бути для вас сигналом звернутись до лікаря.

Звертаємо увагу, що єдиний метод боротьби із захворюванням на меланому  − лікування у медичному закладі.

Якщо ви помітили на своїй шкірі якісь зміни, негайно звертайтесь за допомогою до  лікаря онколога. Сучасні дерматоскопи дозволяють оглянути новоутворення шкіри і з великою достовірністю запідозрити меланому. Остаточно діагноз встановлюється після видалення новоутворення та гістологічного дослідження.

Не займайтесь самолікуванням. Використання  методів  та порад «спеціалістів» з інтернету веде до прогресування хвороби та неможливості  лікування. Необхідну консультацію можна отримати звернувшись для обстеження в онкодиспансерне відділення КНП КМР «Міська лікарня №9» за адресою: пр. Аношкіна, 72; тел. для довідок: 068 796 49 43″

Читайте також: Вкусив собака: чи є вакцини, куди звертатися у Кам’янському (у тому числі і у вихідні), телефони